dinsdag 24 juli 2018

Over uitgave en inkomsten

Zoals bekend werken wij sinds ons huwelijk op basis van een jaarlijks budget. Een budget is voor ons wat anders dan een begroting. Wij zitten namelijk vast aan een vooraf vastgesteld inkomen.
Zo'n budget geeft ons inzicht in onze inkomsten en uitgaven. We weten wat onze financiële ruimte is, nadat aan alle verplichtingen is voldaan. In geval van lagere inkomsten, zien we ook direct op welke uitgaven we kunnen bezuinigen. Uiteraard hebben vaste lasten (wonen, nutsvoorzieningen, bepaalde verzekeringen en huishouden) de hoogste prioriteit. Wij hanteren een richtbedrag per persoon voor eten en drinken. Daarmee houden we dat deel van het huishoudgeld onder controle. Van een post als verzekeringen is de premie niet alleen gespecificeerd naar soort, maar ook teruggerekend naar maandbedragen. In het algemeen kennen wij geen 'dure' maanden. Dat betekent maandelijks reserveren om een kwartaal-, halfjaarlijkse- of jaarpremie te betalen. Dat geldt voor alle kosten, die anders dan maandelijks betaald moeten worden. We vinden zo'n budget erg fijn om ons financiële reilen en zeilen te kunnen sturen.
Het NIBUD heeft daar handig gereedschap voor. Via de buttons Consumenten, Persoonlijk Budget Advies en vervolgens Start P.B. Advies, kan je lekker stoeien met bedragen. Je krijgt ook tips en adviezen en vergelijkingsmateriaal.
Veel mensen met financiële problemen weten vaak niet, waar ze hun geld aan uitgeven. Zo'n budget laat snel zien waar het mis gaat. Het NIBUD dus. Ook wanneer het geld met bakken binnenstroomt, is het handig te weten waar dat naartoe gaat. Lijkt mij.