zondag 6 mei 2018

Windschermharingen

We kwamen ze voor het eerst tegen toen we in Denemarken eind jaren 80 een windscherm kochten. Het scherm zag er erg professioneel uit en de prijs was er ook naar. Maar.... het was die dag een aanbieding. Overigens, toen wij nog geregeld naar Denemarken gingen, was bijna alles daar erg duur. We konden daar een halve krop sla kopen of twee wortels of een paar aardappels. Nee, grote verpakkingen kende men daar niet. Misschien wel bij de Deense groothandel.
In die periode maakten we voor de vakantie een menukaart voor drie weken. Niet alle dagen waren ingevuld, hoor. Elke week lieten we twee dagen open. We namen in die tijd gedroogde groenten mee van Summer Season. Licht van gewicht en de pakjes namen weinig ruimte in. We namen ook vacuüm verpakt vlees mee en aardappelpuree in poedervorm. De rest (we aten ook pasta's en rijst) kochten we wel daar. Tegenwoordig zijn de gedroogde groenten erg duur en lastig verkrijgbaar. Tenzij ik gelijk een kilo koop, maar dan blijft er weinig geld over voor de vakantie.
In Denemarken hebben we ook veel vis gegeten. Verse vis, zo uit de zee in de koekenpan. Dat proef je dan wel hoor. Natuurlijk was er ook Deense haring.
Bij dat professionele en toch goedkope windscherm zaten ook haringen. Geen gewone, maar speciale. Je moet die in de grond slaan en het plaatje kan je met twee haringen vastzetten. Vervolgens plaats je de holle metalen windschermstok over die haring heen. Een scherm zonder struikeldraden! Toch maakten we aan de uiteinden de stokken met een scheerlijn vast. Voor het geval dat, want soms kwam er van zee een flinke bries opzetten. Die speciale haringen zijn niet alleen handig, maar ook redelijk goedkoop. Voor vier stuks moet je nu 10 euro neerleggen. Net zoveel als toen voor vier Deense haringen.