donderdag 17 mei 2018

Gaza geweld

Het is in dat gebied altijd al erg onrustig geweest. Na de verhuizing van de ambassade van Amerika, is het geweld weer opgelaaid. Er zijn daarbij slachtoffers gevallen. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Ik lees hier en daar reacties, die blijk geven van weinig objectiviteit. Velen geven de Palestijnen de schuld, anderen de Israëli's. Zelf ben ik van mening dat de stichting van de staat Israël een blunder van de hoogste orde is geweest. Daar komt bij dat het land zich niet helemaal aan de afspraken heeft gehouden over bijvoorbeeld de grenzen, het bouwen van nieuwe nederzettingen enzovoort. Dat gedrag zet kwaad bloed bij de Arabische bevolking. Al eerder schreef ik over de dagelijkse pesterijen van Israëli's tegen Palestijnen. Sommigen vinden dat het gooien van stenen minder erg is dan het gebruik van vuurwapens. Die mensen moeten eens zo'n steen tegen hun hoofd geslingerd krijgen. De reus Goliath weet er alles van, toen David hem met zo'n steen in een slinger wist te raken. Die reus ging toch even door zo'n steen naar de Filistijnen. Huh? O, was ie er zelf ook één?
Ik blijf erbij, dat Israël als nieuwkomer in die regio zich niet heeft weten aan te passen. Veel landen hebben vanwege de 'wiedergutmachung' ten opzichte van de Joden Israël decennia het hand boven het hoofd gehouden. Mede daardoor is het daar flink uit de hand gelopen.
Men verhaalt over hoe Palestijnse kinderen de haat tegen de Joden met de paplepel ingegoten krijgen. Ik durf te stellen, dat het andersom ook het geval is. Zeker bij de orthodoxe Joden. Waar twee ruziën hebben twee schuld.