zaterdag 5 mei 2018

In de roestomvormer

Er was een tijd dat ik tabellen in mijn hoofd kon opslaan en met de gegevens ervan kon manipuleren. Een soort hoofdrekenen, maar dan anders. Daar had ik toen geen pen en papier voor nodig. De mogelijkheden om de bladveren aan te pakken heb ik wel op papier gezet, want ik ben nadien wat ouder geworden. Ik had dat A4 tje wel afgedrukt, maar niet meegenomen. Vergeten, weet je wel. Maar zoals gezegd kreeg ik spontaan hulp. Al moet ik bekennen dat ik niet alles wat er gezegd werd in me heb opgenomen. In de tabel stonden de opties met de kosten en de voor- en/of nadelen vermeld. Bij de balie van de Ducato-specialist kwam daar dus als laatste optie de dubbel uitgevoerde bladveren bij. Alle opties hadden hun voor- en nadelen.  Tja, en dan is het kiezen. Ondanks al het rekenwerk blijft het nemen van een beslissing een emotionele zaak. Al denken veel mensen van niet. Het voelt goed aan, of minder goed of zelfs slecht.
bijna op de helft
Nadat de camper weer spic en span was, heb ik dus de bladveren aangepakt. Eerst heb ik het zeer dunne laagje roest er vanaf geschuurd met de slijptol. Ja, schuren met een slijptol. Dat kan. Wat niet kan is 'vrij opgevoed'. Dat hoorde ik afgelopen dagen over een paar kinderen, die duidelijk niet opgevoed zijn. Die zijn in hun gedrag vrij gelaten en dus niet opgevoed. Vrij opgevoed bestaat voor mij dus niet. Het opvallende met dat soort kinderen is, dat hun ouders niets aan de opvoeding doen, maar o wee als iemand zo'n kind durft te aan te spreken op het wangedrag. Dan zijn het opeens zeer zorgzame ouders. Vaak zijn het aso ouders, want ze trekken gelijk hun mond op een grove manier open. Daar zou ook eens de slijptol met schuurschijf overheen mogen, om hun taalgebruik enigszins te polijsten.
klaar
Terug naar de bladveren. Na het schuren (wat een stof!) heb ik ze met een busje roestomvormer van de Action bespoten (wat een lucht!). Gelukkig stond de wind gunstig. Voor mij, niet voor de de buurt. Maar goed, het klusje is geklaard.
Voordat ik ze ga monteren zet ik ze nog in de zwarte anti-roest lak. Dan ogen ze als nieuw.
Ik heb stiekem een plannetje in mijn hoofd gemaakt over het monteren van de beide bladveren. Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar het resultaat. Maar laat ik eerst maar de oude zien te verwijderen en de jongere, dubbele erop te krijgen. Ik ga het geluk niet tarten.