zaterdag 5 mei 2018

Een beetje eigenwijs -2-

Mensen die mij bezig hebben gezien vragen mij soms om hulp. Ik ben geen deskundige, maar wel een ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige, die nog elke dag leert. Soms valt het mij op, dat de niet-deskundige het beter weet dan ik. Ik luister en beoordeel of datgene wat gezegd wordt klopt. Maar meestal klopt er niets van.
Zo kwam ik in een soort van discussie terecht of iets wel of niet recht was. Ik was toen met een bouwwerkje bezig in de tuin van iemand. Ik antwoordde, dat het betreffende deel kaarsrecht was. Maar dat werd bestreden. Fel bestreden zelfs. Dus pakte ik de waterpas en hield hem tegen het gemonteerde deel. "Kijk eens, helemaal recht", zei ik op rustige toon. De kritische opdrachtgever keek naar het luchtbelletje, dat precies in het midden bleef hangen en zei : "Nou, dan is je waterpas is niet goed!" Ik zuchtte diep en liep met de waterpas naar de schuur. Daar zette ik hem tegen het kozijn. "Kijk, je kozijn is ook scheef", zei ik toen. Hij kwam direct kijken en zag dat ook het kozijn waterpas was. Ik legde het instrument horizontaal op het kozijn en zei weer : "Je kozijn is zo ook scheef". Ook weer waterpas. Maar desondanks bleef ie mopperen, dat de balk scheef stond. Ik vroeg hem of hij het met zijn eigen waterpas wilde controleren, maar dat hoefde niet. Ik weet zeker dat hij de boel toch is gaan controleren met een eigen waterpas, toen ik vertrokken was.
Hoe dan ook, ik heb hem sindsdien niet horen zeggen dat de boel achteraf gezien toch scheef was. Misschien is ie toch maar naar Specsavers gegaan.