maandag 7 mei 2018

De APK komt eraan

Zoals bericht heb ik al een afspraak gemaakt voor de Ducato. Voor het zover is, controleer ik de wagen op de punten van keuring. Niet allemaal, want zover reikt mijn kennis niet. Maar een gescheurd ruitenwisserblad, een kapot lampje, het profiel op de banden, staat van de uitlaat (gasdicht, behalve aan het eind) enz. lukt mij nog wel. Zaak is al die dingen die niet goed zijn, zelf vooraf te (laten) herstellen / vervangen. Dat scheelt al veel.
Ik werd op dat spoor gezet toen mij pa na een keuring een gepeperde rekening kreeg van zijn garage. Op die rekening stond een aantal knullige dingen. Tot zelf het bijvullen van het tankje van de ruitenwisser toe. De vervangen uitlaat en de twee banden waren schrikbarend duur, vergeleken met die van een snelle fitter in die tijd. Met de APK blijft het oppassen. Er zijn beunhazen die een wrak goedkeuren (zelfs zonder de auto gezien te hebben!), maar ook garages waar de auto een complete make-over lijkt te hebben ondergaan met onnodige of fictieve reparaties. Vanavond staat in het tv programma Radar de APK op het menu.
Ook voor de APK geldt, dat de consument er veel van af moet weten, om te voorkomen dat ie bedonderd wordt. APK meesters zijn niet allemaal betrouwbaar. Helaas.