maandag 14 mei 2018

Einde voetbalseizoen

Het is weer voorbij, het voetbalseizoen. Heb ik genoten? Ja, van met name de Engelse en Duitse competitie. Daar wordt nog voor mij het aantrekkelijke spel gespeeld, al begint het wel hier en daar Nederlandse trekjes te vertonen.
Daarmee bedoel ik slechte baltechniek, alleen oog voor de bal hebben, te lang wachten met afspelen, slecht geconcentreerd zijn en blijven en veel ruimte op de vleugels weggeven. Steeds vaker zie ik ook verdedigers, die hun rug naar de bal toekeren als de tegenstander de bal trapt. Dus kijken naar de bal is er ook niet meer bij. Veel voetballers zijn ook niet creatief wat het spel betreft. Als de verdediging van de opponent goed dicht zit, komt niemand op het idee om het met afstandsschoten of hoge voorzetten te proberen. Dat soort veranderingen van tactiek moet hen ingefluisterd worden door de trainer, tijdens de pauzes. Soms lijkt het alsof de collega's elkaar niet eens kennen. Dus krijgen kopsterke mannen als Dost en Huntelaar nauwelijks hoge ballen. Ik vraag me ook af, waarom een keeper per se een tegenstander moet uitspelen. Als je met 4-0 voor staat, oké. Maar toch niet als de wedstrijd nog open is of nota bene bij een achterstand? Het achteruit spelen heeft menige tegentreffer opgeleverd. Maar verdedigers zijn erg hardleers.
In Duitsland is o.a. HSV gedegradeerd. Die club speelde erg slecht. Al een paar seizoenen hoor. De club heeft legio trainers verbruikt. Uithuilen en opnieuw beginnen (daar hebben trainers veel meer tijd voor nodig) kwam niet bij de directie op. Dan maar degraderen.
Natuurlijk ben ik blij met vooral Hoffenheim. De jonge (30) trainer Julian Nagelsmann (opvolger van Huub Steevens) heeft zijn team in de bovenste regionen van de Bundesliga gebracht. Knap! Internationaal valt er nog wel veel te leren voor Nagelsmann. Maar die gelegenheid krijgt hij.
In Engeland zijn clubs gedegradeerd, waar Nederlandse spelers deel van uitmaken. Dat zegt ook iets. Laten we wel zijn, wie had verwacht dat 'ster-verdediger' Ricardo van Rijn na zijn mislukte Franse avontuur bij ... AZ terecht zou komen? Ik! Wat men hier sterren noemt, zijn op Europees niveau gemiddelde spelers. Bankzitter Davy Klaassen is er een ander voorbeeld van.