dinsdag 9 augustus 2016

Terug in Nederland

Wir sind wieder da! Na een probleemloze rit zijn we na ruim 1.000 km rondrijden weer terug in Nederland. Maar wat een slecht weer zeg! Toen we de camper geïnstalleerd hadden, zag ik dat de luifel van de overburen ineen geklapt was. De harde windvlagen bliezen d luifel omhoog met gevolg dat de middenstok uiteenviel. Ik heb er maar een scheerlijn opgezet. De buren waren er later blij mee. De buurman vroeg bezorgd of we de lijn en haring niet direct terug wilden. "Wel nee, die zijn niet van goud hoor!", zie ik geruststellend. We blijven net als hen tot zaterdag. Dan zien we wel weer.
De dag na onze terugkeer op Nederlandse bodem, zijn we naar die enorme kampeerwinkel gegaan aan de rand van Winterswijk. Uiteraard gingen we per fiets en Fenna liep natuurlijk ook mee. We wilden haar zoveel mogelijk laten lopen, zodat ze zich in die winkel rustig zou gedragen.
Het kampeerparadijs Obelink ligt aan een verbindingsweg, die Winterswijk met Aalten verbindt. Opvallend genoeg hoeft het verkeer op die weg geen snelheid te minderen, als het de in- en uitgang van die zaak passeert. De gevolgen zijn merkbaar. We hoorden geregeld toeterend en driftig remmend vrachtverkeer, omdat klanten die het parkeerterrein verlaten pardoes de weg oprijden! Dom natuurlijk, maar o zo menselijk. Dus waarom geen snelheidsbeperking? Dat soort situaties zijn in Duitsland beter opgelost. Zodra borden aangeven dat de snelheid naar beneden moet, weet je dat je een verkeerssituatie nadert, met hogere risico’s op een ongeval.
Gedurende onze tour door Duitsland (een soort testrit) hebben we een lijstje opgemaakt met de gewenste en aanpassingen van de camper. Daar stonden dus ook zaken op, die we kant en klaar konden kopen. Zo wilden we voor de luifel een paar zijwanden kopen. Maar tijdens het bekijken ervan, zagen we ook kleine, handige voortenten speciaal voor campers. Een rechte peesrail was wel een vereiste. Laat ik nou net zo’n rail op de bus gemonteerd hebben!
We besloten dus geen zijwanden voor de luifel, maar een bustent te kopen. Dus min of meer dezelfde oplossing, maar dan met een extra wandje met ramen aan de voorzijde. De wanden zijn afritsbaar, zodat we hem ook als een luifel kunnen gebruiken. Fenna gedroeg zich erg rustig tussen al die mensen en winkelwagentjes. Wat een drukte! Ze moest ook de hele terugweg lopend naast de fiets afleggen, want haar kar lag vol met boodschappen. Maar we hebben onderweg een paar keer gerust, zodat we niet te veel van haar gevergd hebben. Eenmaal weer op de camping was ze weer volop actief. Pas na haar avondmaaltje plofte ze neer op haar plekje tussen de stoelen.