woensdag 24 augustus 2016

De zelfrijdende auto

't was geen Tesla
Naar mijn bescheiden idee bestaat zo'n auto niet. Tenminste niet een die echt een mens als bestuurder kan vervangen. Dat liet Tesla vorige maand nog zien. Zelfs de testrijder himself kwam bij het ongeluk om het leven. Dat zo'n wagen betrokken raakte bij een ongeluk, was geheel volgens mijn verwachting. Die Tesla techniek is immers toch ook gewoon mensenwerk? Blijkbaar had de testrijder meer dan 100% vertrouwen in de techneuten en lag wellicht te slapen. Hij was vast zelf ook een techneut. De Tesla reed van achteren op een grote vrachtwagen. Opvallend genoeg zag de Tesla dat grote witte bakbeest niet eens en schoof onder de aanhanger. De testrijder zag blijkbaar ook niets en greep niet in en/of dook niet weg. In mijn optiek, afgaande op het nieuws, een doodnormale verkeerssituatie.
Had de Tesla een vuiltje in haar elektronisch oog? Of had de betreffende ontwerper nooit een vrachtwagen gezien? Of een ondergaande zon?
Stel iemand rijdt met oordoppen op zijn fiets. Ziet de Tesla dat? En weet de Tesla dat toeteren dan geen enkele zin heeft? Weet de Tesla ook dat fietsers lak hebben aan auto's? Merkt de Tesla dat zijn bestuurder niet oplet? (nee dus, gezien het ongeluk). Ziet de Tesla in de spiegels van zijn voorligger, dat de bestuurder hem niet gezien heeft? Wat doet de Tesla als er iemand met een steen op een viaduct staat? Anticiperen is in het verkeer ontzettend belangrijk.
Er zitten zoveel menselijke aspecten aan het fenomeen verkeer verbonden. Ik kan me niet voorstellen dat al die aspecten in de software zijn meegenomen : If... then .... Om die reden vind ik de reclames over al die automatische snufjes misleidend en zelfs gevaarlijk. Zelfrijdende auto's rijden veel Tesla(gvaardig).