zondag 28 augustus 2016

Recreatie in Flevoland

Gisteren besloten we met de camper aan het water te gaan staan. Hier in Flevoland is heel veel water. Maar een plek voor dagrecreatie vinden aan de grote plas die Markermeer heet is een ander verhaal. Een tijd geleden stonden bij de Houtribsluizen op de strekdam waar het kunstwerk Exposure staat, veel campers. Ze genoten daar van de rust en van het uitzicht. Maar dat deel is door Rijkswaterstaat afgesloten voor voertuigen. Alleen te voet kan men daar nog terecht. Voor de rest is er de gewone parkeerplaats waar de snack- en viswagens dagleijks staan.
Op Urk en in Elburg heeft men wel een aantrekkelijke en ruime plek aan camperaars toegewezen. In beide gevallen bij
de haven. Het is daar meestal erg druk. Ook daar hoort men soms 'wegjaag' geluiden. Hier in Dronten heeft men ook een plek bij de haven. Maar die is domweg saai. Gewoon een plekje om te overnachten. That's all.
In de Bataviahaven lagen veel schepen. Maar daar was alles mee gezegd. Om nou te zeggen dat het bruiste van gezelligheid, nee.
Lelystad zelf heeft nog steeds geen goede en aantrekkelijke oplossing gevonden om al die dagjes mensen uit Bataviastad richting het centrum te krijgen. Dat geldt overigens ook voor de bezoekers van de Aviodrome. Beide locaties trekken dagelijks horden mensen, maar het centrum van de stad zien ze niet. Of kunnen ze niet vinden. Of vinden ze te lastig parkeren. Of vinden ze te duur om te parkeren. Parkeren, is ook erg onaantrekkelijk in Lelystad. Het centrum is verdeeld in zones. Dus overal weer opnieuw betalen, want de tarieven verschillen. Ik zou zeggen één parkeerkaart inzetten. Wie zo'n kaart heeft gekocht, of dat nou bij Bataviastad of de Aviodrome of in het centrum is, mag overal parkeren.
Ooit opperde iemand een kabelbaan aan te leggen, zodat dagjesmensen uit Bataviastad op een leuke manier naar en van het centrum vervoerd zouden kunnen worden. Een geniaal idee, vond ik. Helaas bleef het daarbij. Het zeer creatieve idee heeft de gemeente en/of de middenstand niet bepaald enthousiast gemaakt en zelf aan het denken gezet. Het is dus nog steeds het oude liedje. En wie op de fiets zou willen, moet wel ter plaatse bekend zijn, anders is de kans op verdwalen groot.
Ik ben benieuwd waar al die weggejaagde camperaars (potentiële klanten!) zich nu ophouden. Hoewel, de drukte op Urk en in Elburg is niet zomaar ontstaan.