donderdag 11 augustus 2016

Moderne strontkar

Wandelen met de poepdoos
Sommige mensen zien niets in kamperen. Ze hebben het dan vaak over die wc rol, waarmee men over het terrein 'moet' lopen.
Ze weten blijkbaar niet, dat er ook veel vakantiegangers zijn, die open en bloot (met kleren aan) met hun eigen poep en pies geregeld over het terrein open. Het zijn de mensen, die in hun camper of caravan een chemisch toilet hebben. Zo heet zo'n poepdoos tegenwoordig. Het afval valt in een cassette (mooi woord voor strontbak), die van tijd tot tijd geleegd moet worden. Sommigen hebben wieltjes. Dat zijn de grotere dozen, waar je een week mee vooruit kunt. Zelfs als er slecht gekookt wordt. Die cassettes herinneren me aan mijn jeugd. Ik had een klasgenootje, die thuis nog zo'n ouderwetse poepdoos in het kleinste kamertje had. Ik heb er zelf nog opgezeten. Hij woonde in het Van Leeuwenpark. Die doos werd geregeld geleegd. Er verscheen in dat deel van het dorp een man met paard en wagen, die de volle emmers kwam legen. Wat een beroep. Wat hij daarmee deed, is mij nooit verteld, Maar het consumeren van aardbeien heb ik als jochie met grote oren heel lang gemeden. Dat oude beroep is een nieuw leven ingeblazen door 'den moderne mensch'.
Op de campings zijn aparte stortplaatsen, waar men zo'n moderne poepdoos moet legen. Niet alleen vanwege het soortafval, maar ook omdat er chemicaliƫn zijn toegevoegd. Zo'n moderne poepdoos heeft ook negatieve kanten. Veel camperaars zijn schoon en zuinig. Dus lees ik soms over klachten van mensen, die in het struikgewas bij camperplaatsen plastic zakken met inhoud gelijk aan die van een chemisch toilet vinden. Bah! Maar ach, het eigen straatje is weer geveegd.