maandag 29 augustus 2016

Paddenstoeltjes zagen


gehalveerd
Op het dak van de camper bevindt zich aan elke kant een drietal bevestigingspunten voor een imperiaal. Ze lijken erg veel op paddenstoeltjes met een ovale bovenkant.
Ik wil die drie stevige bevestigingspunten gaan gebruiken, om een tweede peesrail te monteren. De pas gekochte bustent moet namelijk zo'n 20 cm hoger gemonteerd worden dan de peesrail voor de luifel nu is. En die hoogte is dus in dit geval op bushoogte.
handige sluiting!
Helaas zitten de ovale hoedjes van die bevestigingspunten zo goed als strak tegen een opstaande dakrand aan. Om er toch een aluminium kokerprofiel (waarop ik later de peesrail bevestigde) overheen te kunnen plaatsen, moet er van die hoedjes een randje verwijderd worden.
Vanmorgen, toen het nog redelijk koel was, heb ik dat klusje met een zeer dunne slijpschijf en de nodige vaste hand ( de opstaande rand mocht niet geraakt worden) geklaard. Ik ben er blij mee, want dat succes bepaalde of de rest van het idee verder uitgewerkt kan worden.
De bedoeling was om in het rechthoekig kokerprofiel (20mm x 10mm x 2700mm) een drietal gaten te maken, zodat ik het profiel over de deels afgezaagde 'paddenstoelen' kan heen kon zetten. Voor de montage van het profiel zet ik de peesrail met zelfborende plaatschroefjes muurvast op het profiel. Daarna wil ik het geheel over de 'paddestoelen' plaatsen, een klein stukje opschuiven om het vervolgens te zekeren. Ik 'vergrendel' het profiel met een paar plaatschroefjes.Daarmee is de klus geklaard. De voortent kan nu enkel met bus en al wegwaaien.
Sonja heeft ook een paar verbeteringen aangebracht. De ladekastjes worden voorzien van een kinderbeveiliging. Die beveiliging houdt de lades onder het rijden strak dicht en is eenvoudig los te maken. Zowel onderweg als op de plaats van bestemming.
Een andere verbetering betreft de lattenbodem. Die wordt in de lengte geplaatst, wat 40% minder lengte per lat vergt. Gevolg is dat de nieuwe lattenbodem gemakkelijker opgeborgen kan worden.