vrijdag 12 augustus 2016

Een levensgevaarlijke actie

Toen wij in de middag hier aankwamen en voorgesorteerd stonden om linksaf de weg naar de camping in te slaan, schrokken wij ons een hoedje. Ik zag in de verte een motorfiets aankomen. Ik seinde een paar keer met mijn koplampen, want ik zag dat ie met een hoge snelheid reed. Voordat we het beseften reed de witte motor met een man met een opzichtige streetfightershelm (kijk-mij-eens-stoer-zijn) met een bloedgang en een jankende uitlaat de wachtenden (op de weg van de camping stond ook verkeer te wachten) voorbij.
Op dat punt is de situatie niet bepaald overzichtelijk. Komt bij dat langs de weg links en rechts dikke bomen staan en op het fietspad ernaast zich fietsers bevonden. Op die weg geldt een maximum snelheid van 60 km(!) per uur. Ik las in een lokaal blad, dat daar binnen een paar uur 130 bekeuringen zijn uitgedeeld.
Dergelijke levensgevaarlijke acties zie ik wel meer. Helaas. De bestuurders gaan steevast uit van hun eigen overtuiging, dat zij heel goed rijden. Hoe het met andere weggebruikers en omstandigheden zit, komt niet bij hen op. Het had zomaar kunnen gebeuren dat iemand anders dan ik gedacht zou hebben : “Die is nog ver weg, dus ik kan gerust afslaan.”
Een ongeval met dodelijke afloop (3 slachtoffers) heb ik in een soortgelijke situatie in Lelystad meegemaakt. De motorrijder boorde zijn motor met bijna 200 km/uur (op een weg waar 70 was toegestaan), dwars door een linksaf slaande auto. Een nabestaande van de onverstandige motorrijder waagde zelfs de omgekomen inzittenden van de auto als ’moordenaars’ te typeren. Emoties in combinatie met gebrek aan inzicht. De betreffende motorrijder was diverse keren gewaarschuwd voor zijn onbesuisde manier van rijden. Hij zelf voorspelde dat hij op die motor zou sterven. Helaas ten koste van anderen.