woensdag 3 augustus 2016

Dounloden, imeel en eps

Af en toe zit ik tussen leeftijdgenoten in, die druk bezig zijn met hun smartphone of tablet. Inwendig heb ik dolle pret als ze met elkaar praten over het gebruik van zo’n modern apparaat. Hun beeld van het hele gebeuren met internet is vaak beperkt tot het downloaden van informatie en het gebruik van apps. De typische terminologie wordt in steenkolen Engels uitgesproken. Nog leuker wordt het als er een Engelstalige tekst verschijnt. Haha!
En toch is het knap dat ze zo bezig zijn met de moderne technologie. Het vergroot ook hun wereld en ze zijn in contact met familie en kennissen.
Vanmorgen was ik off line met de tekstverwerker bezig, toen ik achter mij een meneer hoorde zeggen : “Het gaat erg traag. Volgens mij is er iemand heel veel aan het dounloden.” Mijn laptopscherm werkte als een spiegel en zo zag ik dat ie zich omdraaide en nieuwsgierig op mijn scherm keek.
Hij ging weer recht zitten en zei : “Die meneer achter me zit hele tekstbestanden te dounloden. Zo kan ik nooit mijn imeels lezen. Mijn eps werken nu ook niet. Niets doet het meer.” Zijn partner keek wat verwijtend mijn kant op en zei : “Die van mij is nu ook zo dood als een pier.”
Ik keek even onderaan mijn scherm en zag dat de wifi verbinding eruit lag. Voordat ik iets kon zeggen, verscheen de gastvrouw. Ze maakte bekend, dat de internetverbinding verbroken was.