maandag 1 augustus 2016

Niet zo dus

Terwijl we voor de camper zitten onder de luifel, begint Fenna plots te grommen en te blaffen. Blijkt er een hond los te lopen, die enthousiast op de aangelijnde Fenna af stormt. Vlak daarna verschijnt schreeuwend een man, die duidelijk kwaad is. Ik had beide al eens eerder gezien, toen had meneer ook al ruzie met zijn hond, een pitbull-achtig beest.
Dit keer grijpt hij de hond in zijn nekvel en geeft het arme beest een schop terwijl hij het uitscheldt. Ik begin zelf niet te schelden, maar zei hem wel daarmee te stoppen. “Dat rot beest luistert niet!”, tiert meneer. “Dan had je hem beter moeten opvoeden”, antwoord ik. Meneer reageert niet en beent zichtbaar kwaad met een aangelijnde angstig kijkende hond weg.
Als een hond weet dat ie gestraft wordt als ie zich alsnog bij de baas meldt, dan blijft ie wijselijk uit de buurt. Een hond kan alleen op heterdaad gecorrigeerd worden. Nooit achteraf. Honden krijgen ook vaak op hun donder als de eigenaar thuiskomt en een bende ziet. Ook dan heeft straffen geen zin. Het effect is vaak tegenovergesteld : de hond wordt bang.
En als een hond zich na heel lang wachten toch weer meldt, dan geef je hem een aai over z’n kop. Ook al heeft ie net de kip van de buurman een koppie kleiner gemaakt. Dan maar geen vers eitjes meer.