woensdag 31 augustus 2016

Slecht contact

Bepaalde slechte gewoontes van mensen begrijp ik nog steeds niet. In mijn jeugd kende ik een kettingroker als buurtbewoner. Die meneer hoestte dagelijks bijna zijn longen uit zijn lijf. Het klonk behoorlijk ongezond en vaak angstaanjagend. Alsof ie elk moment in zo'n hoestbui kon stikken. Niet veel later bleek hij longkanker te hebben. Maar dat had vreemd genoeg tot aan zijn overlijden geen enkel effect op zijn slechte rookgewoonte.
Ik ken ook mensen die bergen medicijnen slikken en daarnaast ook nog roken en alcohol slurpen. Een fles wijn of een halve liter jenever is op een avondje zo weggewerkt. Ze komen geregeld in de problemen vanwege hun slechte gewoontes. Maar daar verandering in brengen schijnt een bijna onmogelijke opgave te zijn. Misschien hebben ze het contact met hun eigen situatie verloren.
Over contact gesproken, in de camper zit een massaschakelaar. Die sluit de min-pool van de accu af . Het viel mij op dat degene die de schakelaar gemonteerd heeft, niet bepaald kritisch is geweest. De kabel was namelijk 'koud' op de carrosserie geschroefd. De laklaag ter plaatse was niet eens verwijderd, zodat de energie louter via het boutje zijn weg naar de carrosserie moest vinden. Ik heb die aansluiting maar even in orde gemaakt. De komende periode ga ik de roestvorming te lijf.