|
...sajoer... |
Vanmorgen ben ik alvast begonnen met het voorbereidende werk voor een Indische rijsttafel. Voor 10 personen. De meute komt morgen op bezoek en tja ze wilden graag weer een rijsttafel geserveerd krijgen. Vorig jaar al een keer voor de groep gedaan en dat is hen blijkbaar zeer goed bekomen.
Als eerste heb ik de tv op YouTube gezet en een afspeellijst gestart. Zonder muziek is koken een saaie bezigheid. Trouwens, zonder muziek zijn heel veel dingen voor mij saai om te doen. Ik herinner me nog wel, dat als ik huiswerk maakte ik liever geen muziek hoorde. Dat was beter voor de concentratie. Dus ik maakte niet zo geregeld mijn huiswerk. Haha!
|
met muziek |
Wat staat er op het menu? We maken babi ketjap (van een kilo speklappen!), sajoer (boontjes, kool, wortel en -als laatste- de tahoe en de taugé), rendang (gestoofd rundvlees), kerriekip, ajam pedis (kruidige kip) en makreelkoekjes. Uiteraard aangevuld met atjar (zuur) en kroepoek. De (witte) rijst koken we pas morgen. Vandaag ben ik begonnen met de sajoer, de rendang en de babi ketjap. Ik heb mezelf nu even pauze gegeven. Alles met mate hè? Het is immers geen moeten. Straks ga ik de makreelkoekjes doen. Het wachten is op de kip. Die is Sonja gaan kopen. Zoals bekend smaken de gerechten de volgende dag het beste. Dus morgen is het een kwestie van opwarmen en de rijst koken. Klaar!
|
mamma's mes |
Als ik zo bezig ben gebruik ik een oud mes. Het is een mes uit de nalatenschap van mijn lieve mamma. Het stond tijdens de verdeling op het punt weggedaan te worden (kringloop), maar Sonja heeft het gered. Tijdens het gebruik ervan, kook ik dus samen met mijn moeder. Dat komt de smaak ten goede en.... het is gezellig.