maandag 25 maart 2019

Goede tijden, slechte tijden.

Ik ben een na oorlogskind. En ik ben er tevreden mee. Ik ben in een tijd opgegroeid en opgevoed, waarin sprake was van hard werken voor weinig geld, min of meer overleven, samenwerken en creatief en zuinig zijn. En uiteraard respect voor vooral ouderen. Na mij zijn andere generaties gekomen, met een heel andere mentaliteit in een veranderende wereld. Samengevat beschrijven sommigen het verschil in generaties als volgt :

Moeilijke tijden maken sterke mensen;
Sterke mensen maken mooie tijden;
Mooie tijden maken zwakke mensen;
Zwakke mensen zorgen voor moeilijke tijden.

Wij, kinderen van vlak na de oorlog, wisten precies hoe we later ons leven zouden moeten inrichten om het beter te krijgen dan onze ouders. De generatie na ons kwam in een keurig gespreid bedje en keken niet vol bewondering, maar met afgunst naar ons. De tijd en energie die men daarin stak, had men beter aan de eigen situatie kunnen besteden.
De golf aan jaloerse mopperkonten heeft een ontevreden generatie opgeleverd, die voor allerlei problemen zorgt, maar er geen een oplost. Goede en slechte tijden zijn er altijd al geweest. Ze veranderen, net als het klimaat. Dus nog even geduld. Het komt goed. Gitaar met 12 snaren :