woensdag 6 maart 2019

Afkijken en veiligheid

Dat doe ik graag, afkijken. Niet zozeer op school. Daar was het probleem dat ik bij mijn weten nooit naast iemand gezeten heb die altijd zijn / haar huiswerk naar behoren deed. Haha! Ik las een keer over een basisschoolleerling die exact (woord voor woord) hetzelfde opstel over een huisdier had geschreven als de leerling naast hem. Toen de lerares vroeg hoe dat kwam, antwoordde hij : "Het gaat over dezelfde hond, juf." Haha! Nee, ik begon met afkijken toen ik met werken en met knutselen / dhz 'en begon. Ik keek dan af bij de vaklui en probeerde het dan nog beter dan hen te doen. Op z'n Japans dus. Dat is anders dan op z'n Chinees. De Chinezen kopiƫren ook, maar maken zo'n product dan kwalitatief minder goed. Maar daar komt steeds meer verbetering in.
Vanwege mijn eigen bezigheden en interesses volg ik nog steeds graag tv programma's waarin bijvoorbeeld motorvoertuigen worden gerepareerd en/of huizen / hutten worden gebouwd. Ook daarin zie ik soms halfbakken toestanden. Ik bedoel, als ik iets demonteer, dan plaats ik niet de roestige onderdelen terug. Nee, die maak ik schoon of die vervang ik. Wat mij trouwens wel opvalt is, dat in veel programma's weinig rekening gehouden wordt met veiligheid. Op hoogte werken aan een huis of (boom)hut zonder harnas met vanglijn is zoiets. Of gewoon onder zwaar materiaal dat opgehesen wordt gaan staan.
Ik heb nu een paar keer naar het bouwen van blokhutten gekeken (Building Alaska). Machtig mooi om te zien, hoe de vaklui met een kettingzaag precisiewerk kunnen afleveren. Knap hoor. Maar de veiligheidsmaatregelen bij het zagen en bouwen laten te wensen over.