vrijdag 8 maart 2019

Op energie besparen

Vanwege de stijgende energiekosten ben ik aan het nadenken over meer besparingsmogelijkheden. Als eerste is er onze mechanische ventilatie. Dat ding draait dag en nacht. Veel mensen, waaronder wij, willen dat ding 's nachts uitzetten. Maar wat lees ik dan als reacties? Dat het slecht is voor de motor van dat apparaat, dat het slecht is vanwege de kans op vocht in huis en .... dat het qua kostenbesparing zinloos is! Vooral dat laatste verbaasd me. Overigens hebben we ook een koopwoning gehad met een mechanische luchtafzuiging, waarvan de bedieningsknop wel een uit-stand kende. En dan was ie ook echt uit. Problemen? Nooit.
Ik heb gezien dat ons apparaat zo'n 50 watt trekt in de lage stand. Dat is nogal wat(t). Men waarschuwt wel voor de computer, de stand bye van de tv en meer van die apparaten met een veelal lager verbruik. Dus dat afzuigding zit me wat dwars. Er zitten drie standen op. Ik overweeg stand 3 als zijnde UIT te gaan gebruiken door de voeding daar te ontkoppelen.
Daarnaast ga ik de cv buizen isoleren. Omdat we in een slecht geïsoleerde huurwoning zitten en de woningbouw niet van plan is de isolatie ervan te vernieuwen (dateert uit de jaren 80), overweeg ik een voorzetwand te maken tegen de buitenmuur. Aan die kant is het een stuk kouder dan in de rest van de kamer.
Voor de rest is het nog bewuster omgaan met energie. Misschien een snelkookpan en het laten couperen van Fenna's staart, zodat de deuren wat sneller dicht kunnen.