donderdag 21 maart 2019

Muggen, aasvliegen, schoensmeer en een ezel

Terwijl Willem, na het onderwerp “Soms gaat het fout” (2 maart j.l.), met zijn bijna dagelijks geschreven stukjes inmiddels al weer vele mijlen verder is kom ik pas nú nog eens aansch....n! met een reactie daarop. Tja, niet iedereen dénkt nou eenmaal zo snel als hij, laat staan; schríjft zo snel als hij. Hopelijk is mijn stukje goed genoeg voor een moment van bezinning.
Het lezen van het stukje van Willem, over zijn ervaring bij het poetsen van de motorkap van zijn camperbus, bracht bij mij een zeer vervelende gebeurtenis in herinnering. Inmiddels al weer jáááren geleden stond op onze kalender een familiebezoek genoteerd maar juist voor díe dag, en óók voor de rest van die week, werden tropische temperaturen voorspeld! Ai, ... ons verouderd model auto had nog geen airco en we zagen eigenlijk een beetje op tegen de rit van een paar honderd kilometer en weer terug naar huis laat in de avond. Onze altijd behulpzame buurman (nét als Willem), een Indo* (nét als Willem), begreep ons probleem en bood spontaan aan die dag zijn spiksplinternieuwe auto, mét airco, te gebruiken. Dat verraste ons wél enigszins maar we konden zijn vriendelijke aanbod natuurlijk niet afslaan en gingen de andere dag opgewekt op stap.
*) Bij het gebruik van het woord “Indo” twijfel ik altijd een beetje. Ik weet dat het ooit als een “Geuzennaam” werd beschouwd/gevoeld.... maar toch!? Wordt het nu wél of níet als een belediging ervaren door mensen van deze (ook half)-Indonesische bevolkingsgroep? Het woord “Blauwe” zal ik beslist nóóit gebruiken!!! maar een hele goede Indo-vriend mag ik wél “Píndo” noemen en deze heeft mij hiervoor nog nooit een derde
blauwe oog geslagen. Er is wel eens een afkorting bedacht voor I.N.D.O.; “In Nederland Door Omstandigheden”, maar juist voor de omstandigheden, waaronder deze ‘landgenoten’ toentertijd werden ontvangen/opgevangen en ondergebracht/gehuisvest, moet Nederland zich na ruim 70 jaar nog steeds de ogen uit de kop schamen! Maar, … ‘landgenoten’? dankzij de V.O.C.?!
V.O.C. betekent in mijn ogen n.l: ‘Vuile’ Oplichters Combinatie.
Citaat Internet: De VOC ontwikkelde zich tot een geduchte macht. ‘Hier kan iets groots verricht worden’, schreef Jan Pieterszoon Coen aan de Heren XVII, het VOC-bestuur in het verre vaderland. Hij veroverde in 1619 de stad Jayakarta en stichtte er Batavia. Coen schreef dat ‘Jacatra de treffelycxte plaetse van gansch Indien’ zou worden en dat de reputatie van de Nederlanders door de verovering was gestegen. ‘Nu sal elckeen soeken onse vrient te wesen’. Delen van Java werden bezet, Ambon en Ternate in de Molukken werden onderworpen, en de bevolking gedwongen om specerijen te verbouwen. Ook elders in Azië kreeg de VOC met overreding of geweld voet aan de grond. Er werden forten gebouwd in Zuid-Afrika, India, in Ceylon (Sri Lanka) en Makassar. China werd aangedaan, en toen de Shogun van Japan in 1641 zijn land sloot voor buitenlanders, kreeg de VOC als enige toestemming om vanaf het eilandje Decima bij Nagasaki handel te blijven drijven.

Zie óók: Theaterkrant

Wordt vervolgd; met de autorit (mét airco!)

Fan-tilator