zaterdag 9 maart 2019

Een hond lezen

Begin deze week hield Fenna mij bezig met haar tennisbal, toen opeens een andere stabij ons gezelschap kwam houden. Op grote afstand zag ik twee vrouwen staan kijken. De beide Friezen besnuffelden elkaar en renden eerst wat rond over het gazon. Inmiddels was een van de vrouwen dichterbij gekomen, om haar nog jonge stabij aan de riem te doen.
Maar voordat het zover was, had haar stabij Fenna's tennisbal ontdekt. Ik zei direct : "Dat vindt Fenna niet goed!" Tja, Fenna vindt veel goed, maar je moet niet aan haar ballen komen. Ze gaf de ballenjatter even een snauw en een grauw. De jonge stabij liet subiet de bal los en rende weer vrolijk rondjes om Fenna.
De eigenares keek daarna erg boos en zei verder niets. Ondanks dat ik haar uitlegde dat Fenna erg beschermend is wanneer ze met haar bal bezig is, bleef ze boos kijken. Ze vertrok zonder te groeten, maar moest haar hond wel meetrekken. Haar stabij wilde liever blijven, die begreep Fenna's acties wel. Jammer, dat veel hondeneigenaren niet een / hun hond kunnen lezen.
Wie een hond kan lezen, kan ook mensen en dan met name kinderen lezen. Aan hun gedrag en reacties valt af te lezen wat ze wel en niet gewend zijn. Als een kind een beteuterd gezicht trekt, wanneer het gevraagd wordt het gebruikte speelgoed op te ruimen, weet je dat het dat gewoonlijk niet hoeft te doen. En zo zijn er meer voorbeelden.