woensdag 13 maart 2019

Een Matchless

Dit is mijn 7.500 ste berichtje. Het merk Matchless is een stukje nostalgie voor mij uit mijn tienerjaren. Ik was zo'n 16 - 17 jaar toen ik op mijn Magneet bromfiets van tijd tot tijd bij de bromfietszaak van Van de Meij in de Middelweg in Leiden kwam. Daar zag ik in een schuur tegenover de winkel / sloperij een paar Matchless legermotoren staan. Ik heb me daar geregeld staan vergapen aan die mooie legergroene tweewielers. In die tijd droomde ik al van een motorrijbewijs voor het grotere en snellere werk. Mijn Magneet had inmiddels een grotere carburateur om de 'pijn' wat te verzachten.
Ik vond die 350 cc Matchless machines schitterend. Maar de prijs, 1 harde Hollandse gulden per cc, was voor deze student veel te hoog. Het werd nog erger : een klasgenoot van mij kocht wel zo'n motor! Ik besteedde tot dan mijn vakantiegeld aan nieuwe lesboeken en kleding.
Een paar jaar later gaf Bert van de Meij mij wat motorrijlessen op een Vespa scooter (oeps!) met dubbele bediening. In de Kagerstraat draaide ik achtjes, leerde ik stapvoets rijden en deed daar remproeven. Ik slaagde voor het rijexamen, maar het zou geen Matschless worden. Ik zat in de eindexamenklas van de HBS en zou twee weken na mijn eindexamen in militaire dienst gaan. In Zuidlaren spaarde ik voor een nieuwe motorfiets. Een Benelli versloeg de Matchless. Maar telkens als ik zo'n Matchless zie, bekruipt mij weer dat vreemde, nostalgische gevoel. Vandaar deze video, al is de muziek ook helemaal niet verkeerd.