maandag 16 januari 2023

Zo sterk als een beer

Zoals gemerkt, kijk ik wat anders aan tegen de oorlog in Oekraïne. Ik had het laatst over twee vechtende pitbulls. Maar ik zie ook, dat de Russische beer het opneemt tegen ongeveer 10 landen. Landen die inmiddels ruim 4.000 stuks wapens, voertuigen, artillerie enz. en miljarden euro's en dollars aan Oekraïne geleverd hebben. En ondanks dat lukt het Oekraïne en zijn helpers niet de Russen te verjagen. De zending die nu in Vlissingen klaar staat, zal via Polen ook naar Oekraïne gaan. Althans, zo berichten Poolse media (ongewild/stiekem). Polens aast nog steeds op delen van west-Oekraïne. De Britten sturen nog 14 tanks. De Russen zijn uiteraard niet blij met al die steun. En toch wordt er zo links en rechts door de Russen ook stiekem gelachen en in de handen gewreven. Immers, de nieuwste westerse wapentechnieken komen voor het grijpen. Hetzij via veroveringen, dan wel door aankoop via de illegale wapenhandel in Oekraïne. Veel van die wapens zijn dermate modern, dat ze nog nooit uitgeprobeerd zijn! Dat werk mag Oekraïne ook voor de NAVO opknappen. De leveringen zullen ongetwijfeld leiden tot een nog intensievere vernietiging van de Oekraïense infrastructuur. Arme burgers!
Er zijn al een tijdje in stilte NAVO militairen in Oekraïne aanwezig. Als adviseurs en opleiders. De proxy-oorlog begint langzaamaan een gewone oorlog tussen Rusland en de immer agressieve NAVO te worden.
Rusland heeft het westen al eerder (deels onzichtbaar) ingesloten met zijn marine. O.a. met vaartuigen die voorzien zijn van systemen met supersonische raketten voor de lange afstand. Naar zeggen zijn deze raketten nauwelijks of niet te onderscheppen. Ik hoop dat Oekraïne i.c de NAVO zo verstandig zal zijn de beloofd neutrale militaire status (Minsk) alsnog na te komen. Polen is daar eigenlijk ook op uit. Het wil een (gedemilitariseerde) bufferzone tussen Rusland en het eigen land. En een stukje van Oekraïne.
De EU is boos omdat Rusland een extra vergoeding eist voor vluchten door het luchtruim boven Siberië. Tja, het zoveelste schot in eigen EU-voet.
In Amerika stelt een politicus dat Joe Biden wegens oorlogsmisdaden (o.a. in Oekraïne) gedagvaard moet worden. Als dat zou kunnen. Het biedt mogelijkheden om ook andere politici te dagvaarden wegens misdaden tegen de menselijkheid. Eerst een volk bombarderen en vervolgens geld geven om de boel weer op te bouwen. Over de slachtoffers hoor ik niets. Alleen via AZC's en reclamespotjes, zoals die van Save the children. Maar ja, ik geef geen geld aan mensen die het slachtoffer zijn geworden van de Haagse c.q. westerse politiek.