donderdag 26 januari 2023

Dakgootje repareren

Een buurtbewoonster vroeg mij of ik naar het dakgootje van haar schuurtje wilde komen kijken. Volgens haar lekt het en of ik het misschien zou kunnen repareren. Vanmiddag ben ik gaan kijken, het was in een brandgang. Ik zag dat een beugeltje flink verbogen was. De goot was ook wat beschadigd. Er was met iets tegenaan gestoten. Misschien is dat tijdens de verhuizingen enz. gebeurd die aan de andere kant van de gang afgelopen periode plaatsvonden. Door de schade liep het gootje op dat punt over.
Ik heb na het bekijken van de schade wat gereedschap gehaald. Het aluminium beugeltje kreeg ik niet geheel los. Een schroef zat muurvast en de kop zat vlak op het beugeltje. Er waren schroeven van
zo'n 40 mm lang gebruikt! Misschien geloofde de maker nog in Sinterklaas die op zijn paard over de daken komt. 😅Toch is het mij gelukt het beugeltje weer terug te buigen in z'n bijna normale vorm. De wat gedeukte kunststof goot was niet lek geslagen en nam ook z'n gewone vorm weer aan.
Tijdens het klusje zag ik dat de regenpijp / afvoer los van het gootje was geraakt. De pijp was weliswaar met beugeltjes vastgezet, maar de schroeven ervan waren gebroken; doorgeroest. Ik heb de afvoer maar gelijk opnieuw gemonteerd. Als extra heb ik aan de bovenkant een rvs schroefje door zowel de pijp als de tuut van de goot gedraaid. Nadat ik de vieze plek had schoongemaakt was wat mij betreft het klusje gedaan.