maandag 30 januari 2023

Het oostfront

 Van een andere onafhankelijke journalist die in Rusland woont :

"Welnu, de belangrijkste westerse media zullen hier natuurlijk niets over vertellen, maar een van de belangrijkste nieuwsberichten hier in Rusland vandaag was het feit dat Russische troepen de volledige controle hebben verkregen over de nederzetting Blagodatnoye in de buurt van de stad Soledar, die , trouwens, werd ook vermeld op mijn kanaal in de update van vandaag. Offensieve acties werden uitgevoerd door onderdelen van Wagner PMC. Ook Ugledar is in Russische handen gevallen.
Een dergelijke ontwikkeling maakt de positie van de Oekraïense eenheden in Bakhmut buitengewoon moeilijk, in feite onverdedigbaar.
Bovendien hebben de Russische media vanavond informatie gepubliceerd dat de Russische zijde tijdens offensieve operaties in de regio Zaporozhye de controle heeft overgenomen over negen nederzettingen die voorheen in handen waren van eenheden van de strijdkrachten van Oekraïne.
Als we de gebeurtenissen aan het front van de afgelopen 3-4 weken beoordelen, lijkt het erop dat de troepen die loyaal blijven aan het Zelensky-regime niet alleen op het slagveld worden verslagen, maar ook psychologisch, omdat ze de laatste tijd posities verlaten en zich steeds  vaker terugtrekken uit allerlei posities. De verliezen aan Oekraïense kant worden geraamd op bijna 300.00 man."

Ergo : het wordt voor met name Oekraïne alsmaar erger. Het Russisch leger heeft nog niet eens z'n volle slagkracht ingezet. Het sturen van tanks en vliegtuigen heeft geen enkele zin. Komt bij dat goed militair materieel voor ruim 60% afhankelijk is van zeer goed getrainde bemanningen. De vraag is ook of men de moderne militaire techniek in handen wil laten vallen van Rusland. Het lijkt me een goed idee om in voorkomende gevallen een tentoonstelling van veroverd Westers materieel te organiseren : een Leopard en Abram op het Rode Plein in Moskou. Van de andere kant gezien :