maandag 30 januari 2023

Ik wel, maar jij niet

Je kent het vast wel : mensen die anderen graag pesten, maar zodra ze zelf gepest worden slaan bij hen de stoppen door. Wel uitdelen, maar niet willen incasseren. Ik werd eraan herinnerd, toen Boris Johnson zei, dat Poetin gedreigd had een raket op hem af te sturen. De Britten hebben in het recent verleden veel raketten op onschuldigen afgevuurd. Dat is volgens Johnson blijkbaar wel oké.
Zimbabwe heeft een slimme zet gedaan. De regering heeft een verbod uitgevaardigd op de export van lithiumerts. In feite is het een maatregel die geboren is uit de boycots van de EU jegens het land. Zimbabwe wil het erts eerst zelf bewerken. Het land levert zo'n 10% van de wereldwijde vraag naar het erts. Een uitzondering op het exportverbod is China, dat veel geïnvesteerd heeft in de winning van lithium in Zimbabwe. Veel mijnen daar zijn in Chinese handen.
In het dagelijks nieuws wordt elk Oekraïens slachtoffer van de oorlog gemeld. De Oekraïense burgers die sinds 2014 het slachtoffer zijn van hun eigen regering, bleven buiten beeld. In die periode zijn in het oosten van Oekraïne ook scholen, ziekenhuizen en woningen gebombardeerd met als gevolg veel slachtoffers onder de bevolking.