donderdag 26 januari 2023

Beren op mijn pad

Vandaag wordt het plastic afval, de PMD, opgehaald. Lopend met Fenna richting het bos zie ik op afstand een leeg oranje blikje op de stoep liggen. Even later komt een mevrouw met een PMD kliko die ze aan de straat zet. Het blikje ziet ze wel (ze keek ernaar), maar liet ze liggen. Ik heb ik het voorbijgaan het Fanta blikje opgeraapt en in en van de kliko's gegooid.
Gisteren, in de middag, zag ik een groepje scholieren naar huis gaan. Een van hen had een rode zak in zijn hand en zat al fietsend uit de zak te eten. Toen Fenna een plas moest doen, keek ik nog even naar het groepje. Op dat moment zag ik de jongen de zak van zich af gooien. Hoppa, op het gazon. Ik heb vanmorgen de zak opgeraapt om hem alsnog op de goede manier weg te gooien; in de container dus. Ik voelde dat de zak niet eens leeg was. Eerder halfvol met een soort chips of zo. Toen ik de zak opraapte zag ik, dat er van die berenfiguren in zaten. Sinds de scholen weer begonnen zijn, is er merkbaar meer zwerfvuil. Vooral langs de fietspaden.
Ik zie 's middags vaak scholieren op de fiets. Wat mij ook opviel is dat op een bepaalde plek, net buiten het dorp, scholieren alsnog hun regenkleding aan- of uitdoen. Ondanks de regen fietsen zij steevast zonder regenkleding van en naar school. Valse schaamte?
Vorige maand zag ik dat iemand een zakje met hondenpoep in een rioolputje propte. Die persoon was nota bene vlakbij z'n huis. Ik zei er maar niets van, want ik ken hem en weet dat ie een psychische beperking heeft. Ik hem hem al een paar keer heel erg raar zien doen. Ik zit niet op problemen te wachten.