maandag 30 januari 2023

Wat duur zeg!

De overheerlijke Vietnamese loempiaatjes zijn schreeuwend duur geworden. Nog niet zo lang geleden kostten ze €1,00 per stuk en kocht ik ingevroren 12 stuks voor €10,-. Die tijd is voorbij. Zo'n mini-loempia kost nu gemiddeld €1,60! Ik heb ze ook voor €1,65 / stuk en zelfs voor €1,75 / stuk gezien. Ongebakken 10 stuks voor €16,-! Wat een geld.
Een bakje gewone friet kostte nog niet zo lang geleden €1,75. Nu kost dat bakje €2,90. Volgens mij is dat bakje kleiner of er zit gewoon minder friet in. Hetzelfde gegoochel met de hamburgers en kroketten. Alles is duurder en qua gewicht minder. Het is nu veel voordeliger zelf thuis te gaan frituren en bakken. Omwille van de bezuiniging heeft Sonja een kleine frituurpan (gratis) op de kop weten te tikken. Daar kan maar 1 liter frituurolie in (scheelt weer olie en energie) en de pan is groot genoeg voor twee porties friet of vier kroketten.
In onze gewone frituurpan zit 3 liter frituurolie. Dus meer olie en een hoger energieverbruik als we iets voor ons beiden willen frituren. We zijn niet zover dat we enkel nog tegen laag tarief frituren. Dan zou de frietendag en/of het eten van snacks verplaatst moeten worden naar het weekend. We gebruiken de frituurpan (groot of klein) overigens hooguit 1x in de week. Over het algemeen kan ik me heel goed beheersen wat het eten van snacks betreft. Nu het zo duur geworden is, is het nog gemakkelijker om 'neen' tegen mezelf te zeggen. Ik vind het nu ook nog zonde van het geld.