vrijdag 20 januari 2023

Een uitzondering

Vrijdag is het patatdag. Een gewoonte hier. Maar sinds enige tijd is daar de klad in gekomen. Kleine kinderen worden groot. De jongste wordt komend voorjaar 6 jaar. Dan gaat ie de hele dag naar school. Dus nog even en het is zover. Dat neemt niet weg dat het af en toe op de vrijdag zonder kids toch patatdag is. Dat is om het eten wat gemakkelijk te houden. We eten dan niet alleen wat patat met mayo en/of ketchup. Er is altijd groente bij. Meestal sperzieboontjes of snijbonen, omdat de kleinkinderen die ook lusten. Op de vrijdagen dat we geen oppasbezoek krijgen, maken we ook wel een kom sla.
Vandaag doen we weer gemakkelijk, dus frieten. Een uitzondering dus. Sonja heeft het druk met allerlei activiteiten en ik ben niet iemand die moeilijk wil doen. Ook al heb ik de hele dag de tijd. Ik frituur de diepvries frieten altijd 2x. Eerst voorbakken (ook al zijn ze dat al volgens de verpakking) en daarna, vlak voor het opdienen, nog even in de hete frituur laten zakken totdat ze mooi goudbruin zijn. Ik heb een kom sla gemaakt. Met uiteraard sla, tomaat, komkommer, wat gesnipperde uit, de bekende saus en wat zout en suiker voor de zoetzure smaak. Omdat de frituurpan ingezet wordt, komt er meestal een frikandel (met uitjes) bij. Of een kroketje. Als het voorradig is, doen we ook wel een blikje tonijn op water of zonnebloemolie los bij. Heerlijk voor bij de sla, als je vis ook lekker vindt.