zondag 22 januari 2023

Arrogante nitwits

Nederland in crisis
Er wordt geregeld geklaagd, dat de hedendaagse politici kennis ontberen. Onlangs volgde ik een interessante docu over de boeren in Friesland. Ik moet zeggen dat in die docu veel boeren met uitgebreide kennis aan het woord kwamen. Ook door hen werd gesteld, dat het lastig praten is met de overheden vanwege het gebrek aan kennis bij de ambtenaren. Zelf heb ik dat ook geconstateerd op het gebied van IT. Er wordt nauwelijks geïnvesteerd in ambtenaren. Zodoende blijven ze op het gebied van kennis en vaardigheden ver achter vergeleken met hun vakgenoten in het bedrijfsleven. Die achterstand / kloof heeft tot gevolg, dat ambtenaren liever niet praten met vaklui die meer kennis hebben. De ambtenarij is bang het onderspit te moeten delven in discussies. Maar is dat zo belangrijk? Welnee! Het gaat om het doel van de gesprekken, niet om de personen. Maar ja, probeer dat een ambtenaar eens aan zijn verstand te peuteren. Die houdt zich vast aan zijn eigen idee, want meer is er niet. De inspraak die burgers hebben is slechts bedoeld om het item Inspraak op het actielijstje van de ambtenarij af te vinken. Politici trekken toch hun eigen plan.
Ik vond het weer een verademing echte ter zake deskundigen (boeren dus) te horen praten over de problemen van boeren (veroorzaakt door de politiek!) en hun visie erop. Deze boeren hebben heel goede ideeën. Alleen wordt er niet naar hen geluisterd, want de ambtelijke nitwits en hun vriendjes weten het beter.
In de maatschappij is het de regel, dat hoe hoger je in functie wilt komen, des te meer kennis en vaardigheden daarvoor nodig zijn. Maar helemaal bovenaan is het totaal anders. In de politiek kan elke nitwit het land gaan regeren en alles deskundigen overrulen al dan niet met gemanipuleerde adviezen van ambtelijke deskundigen. Dat moet anders!