zondag 22 januari 2023

Blind gaan?

Steeds vaker zie ik online advertenties, waarin ik alleen een offerte kan aanvragen. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen of kozijnen. Het enig dat ik voor mijn snufferd getoverd krijg, is een mooi algemeen verhaaltje en een aanvraagformulier voor een offerte. Over de producten zelf lees ik niets. Het is vergelijkbaar met een offerte aanvragen voor een hypotheek of lening. Zelf zou ik geen offerte voor zoiets aanvragen zonder product- en leveranciers informatie vooraf. Het is voor mij net als het kopen van een auto. Dan weet ik vooraf al  het merk, model en type wat ik wil.
Er komt tegenwoordig erg veel uit China, waar producten vele malen goedkoper zijn dan hier. Dus kunnen het zonnepanelen zijn die daar geen drol kosten en hier voor relatief veel geld maar toch 'goedkoop' aangeboden worden. Op die manier hebben wij ook kozijnen voorbij zien komen en (bij anderen) geïnstalleerd zien worden. Wat een rommel zeg! Kunststof dat bij lage temperaturen afbrak, koudebruggen, kieren tussen de kozijnen en de muren en natuurlijk lekkages en problemen met openen en sluiten. Een van de aanbieders zagen we laten terug als oplichter in het programma Radar!
Nee, wij zijn naar een gerenommeerde leverancier gestapt. Wel wat duurder, maar van een degelijke kwaliteit, jaren lange garantie (op materiaal en montage) en degelijke leveranciers. Bij het goedkopere spul, zijn de leveranciers bij problemen plots failliet of er is geen contact mogelijk of leidt het enkel tot discussie.