vrijdag 27 januari 2023

Einde van de maand

Omdat het de laatste vrijdag van de maand is, wordt er vandaag na de koffietafel soep aangeboden. Een enquête heeft aangeven dat de voorkeur uitging naar Sonja's befaamde erwtensoep. Deze vrijdagen zijn altijd weer extra drukke, vanwege het soep eten. De erwtensoep heeft ze gisteren gemaakt. Hij wordt opgediend met roggebrood. Ik heb haar wat geholpen met het voorbereiden. Een beetje maar, want ze doet het liever alleen. Dus beperkte ik me tot het schillen van de wortels en de knolselderij. De knol heb ik eerst in plakken gesneden en vervolgens geschild.
Vandaag maak ik pepesan-pan. Dat is een pittig visgerecht van makreel. Officieel heet het pepesan. maar ik heb voor de gemakkelijke manier gekozen. Niet in de oven, maar in een kleine wok.
Ik heb ook geen verse makreel gebruikt, maar wat van een gestoomde. Normaal maak je eerst de kruidenpasta en doe je de makreel op een stuk alu folie. Dan giet je de kruiden paste er overheen. Daarna de boel verpakken en in de oven garen.
Maar ik doe het dus in de pan. Ik heb eerst wat gesnipperde ui gebakken en vervolgens de boemboe (kant en klare kruidenmix) toegevoegd. Als laatste heb ik de gefileerde delen van de gerookte makreel erbij gedaan. Even laten sudderen en klaar! Het is bijna weekend, het is ook een drukke dag, de zon schijnt dus we doen niet zo moeilijk. Nu hoop ik enkel dat er wat van die heerlijke erwtensoep retour komt.
De ingevroren voorraad gekookte witte rijst is op. Dus heb ik de rijstkoker maar weer uit de kast getrokken. Ik heb hem maximaal gevuld met drie bekertjes rijst. Met een vingerkootje water staat de rijst nu te koken. Als ie afgekoeld is, maak ik pakjes voor twee personen. Die gaan dan de diepvries in.
Ik ben vanmorgen op de fiets gestapt, want mijn boekwerkje Ons Thuis (een beschrijving met wat bijbehorende foto's) over de plaatsen waar wij gewoond hebben) is gereed gemeld. Ik ben er tevreden over. Ik wil nog de serie over onze vakanties bijwerken. Die eindigt nu met de vakantie op Curaçao (2018). Gelukkig zijn het niet al te veel foto's en de teksten kunnen kort zijn.