donderdag 19 januari 2023

Aan de krekels

Ooit las ik een boekje van Godfried Bomans : Erik of het kleine insectenboek. Dat was in de jaren 60. Van de inhoud herinner ik me nauwelijks iets. Dus weet ik niet of er soms ook krekels in voorkwamen. Aan dat boekje moest ik even denken, toen ik een berichtje las over het eten van krekels.
Ik heb dit bericht voorzien van het label Lekker eten, maar dat is nog maar de vraag. Vanaf dit jaar mogen producenten van levensmiddelen van de EU ook krekels gebruiken. Deze insecten mogen ook zo in z'n geheel (gefrituurd enz.) geconsumeerd worden. Eerder was dat al het geval met meelwormen en sprinkhanen. Ik merkte dat pas, toen Sonja's goudvissen plotseling in mijn vingers begonnen te bijten en ik last kreeg van vreetbuien. 
Ik kan me voorstellen, dat niet iedereen bestand is tegen het eten van insecten. Ook al gedragen veel mensen zich als vreemde vogels; zoals ik. Ik weet niet wat er met de consument gebeurt als gefrituurde sprinkhanen eerder een aantal marihuana velden kaal gevreten hebben. Die beesten worden toch niet vooraf van de ingewanden ontdaan? Wie weet wat die beestjes te eten hebben gekregen. De controle daarop is ook niet noemenswaardig.
Volgens de VN propaganda zal het eten van insecten de hongersnood in de wereld verhelpen. Volgens mij heerst er in het westen geen hongersnood. Wel in de armere landen. Maar waarom klagen die arme landen dan over insectenplagen? Honger doet rauwe bonen immers zoet smaken. Of is het de bedoeling dat wij krekels gaan eten en boeren gedeporteerd worden naar de hongerlijdende streken? Wel een manier om je van boeren te ontdoen. Als het ervan komt, eet dan wel je bordje leeg. Anders gaan (Hei)krekels vragen waarom ze niet opgegeten zijn :