dinsdag 3 januari 2023

Niet slim en wel slim

 De Duitse minister van Defensie meende indruk te maken door in een kakofonie van knallend vuurwerk een quasi spannende presentatie te geven. Mevrouw Lambrecht deed alsof ze midden in een oorlog was en deed kirrend doen voorkomen hoe spannend zij dat vond. Ze heeft het afgelopen jaar het Duitse leger wat wapens betreft uitgekleed. Tja, en met zo'n iemand wil Duitsland een oorlog winnen. Vrouwen hebben niets te zoeken op zo'n ministerspost. Kies iemand uit het leger. Dan kunnen de hoge pieten eindelijk weer eens gewoon hun eigen vaktaal gebruiken.
Sprekend daarover, vorige week zag ik een aantal Nederlandse wetenschappers spreken over de ontwikkelingen in hun vakgebied. Wat mij opviel was het onderwerp over het financieren van hun onderzoeken. Ze stelden 'dat er eindelijk eens iemand minister is, die weet waar ie het over heeft'. Dat klopt, want meneer Dijkstra heeft een cv dat zo'n functie als minister vereist. Hij is dus ter zake deskundig. Dat kan ik van de rest van zijn collega's helaas niet zeggen.
In Zeewolde wil men een superkazerne bouwen, die ruim 7.000 manschappen moet herbergen. Niet bepaald een slimme zet vanuit het oogpunt van risicospreiding. Wel handig voor een eventuele vijand. Het scheelt weer veel bommen. De minister is ook een mevrouw zonder kennis van zaken.
Nadat Musk Twitter overgenomen heeft, staat hij plots in een negatief daglicht. Zo schijnt Twitter een forse huurachterstand te hebben. Dat is natuurlijk een lijk uit de bekende overnamekast. Zo zijn er meer 'beschuldigingen' en 'klachten' uit het verleden. Elon Musk ligt onder de linkse loep, omdat hij een beerput van de Democraten opengetrokken heeft. Daaruit blijkt onder meer de samenwerking tussen Twitter en de FBI op politiek gebied en het duistere reilen en zeilen van o.a. de fam. Biden.
Oekraïne meldt martelkamers gevonden te hebben in het door Rusland verlaten gebied. Grappig, want een half jaar geleden vonden de Russen die kamers ook en vertelden Oekraïense burgers hoe ze daar door hun eigen militairen gemarteld waren.
De EU wil een top beleggen in Kiev. Erg uitdagend natuurlijk. Aan de andere kant : zo'n hoge concentratie van anti-Rusland politici kan Rusland veel drones schelen. Of wel : het lijkt mij geen slim idee van die Ursula (von der Leyen). Vrouwen en oorlogen.....