woensdag 9 september 2020

Een tafeltje maken -2-

In de middag ben ik gisteren nog even naar de loods gefietst om wat materiaal te halen voor het tafeltje. Een plaatje multiplex en wat bevestigingsmateriaal, dat ik tijdens het demonteren van cv ketels apart gelegd heb. Ik nam ook de popnageltang en wat popnagels mee.
Ik heb thuis de demontabele steun voor onder het tafelblad gemaakt. Ik heb daarvoor een koppelstuk (met veer) gebruikt. Op dat stukje pijp, waar straks de poot overheen geschoven wordt, heb ik drie hoekijzers gemonteerd.
Uit het stukje (watervast) multiplex heb ik een vierkantje gezaagd. Op dat vierkantje heb ik de het koppelstuk via de hoekijzers geschroefd.
De rest van het houtplaatje, het heeft wat weg van een lijst, heb ik onder het tafelblad gelijmd. In dat lijstje past nu de bovenkant van de poot. De poot kan ik vergrendelen, zodat het blad blijft vastzitten.

De onderkant van de poot kan ik in de bevestigingsbeugel steken, die ik tegen de rand van de vloer van de cabine heb geschroefd. Op dat punt kan de tafel draaien, zodat we elk zonder gedoe op onze stoel kunnen plaatsnemen en/of verlaten. Om die reden heb ik de bevestiging onder de tafel uit het midden gehouden.
Vanmorgen heb ik in de loods de voet op de vloer gemonteerd. Daarna heb ik even met de tafel geoefend. Wat bleek? Het tafelblad is net wat te groot! In de breedte hangen randen net boven de zitting van de stoelen. Helaas pindakaas. Gelukkig lag er nog een strook trespa in de loods. Het is een stuk smaller, dus maak ik een rechthoekig blad.