maandag 7 september 2020

Akwasi's aquarium

Afgelopen weekend las ik een artikel in de weekend bijlage van een krant over rapper Akwasi. Al lezende kreeg ik steeds meer het gevoel van : wat een zwar(t)e lulkoek! Meneer sprak over het met elkaar in verbinding brengen van mensen. Nou, daar doet Akwasi met zijn agressieve uitspraken zelf helemaal niet aan. Tenzij mensen in hun gezicht trappen in Ghana de manier is om ze met elkaar in verbinding te brengen. Verbinden met verband en pleisters is heel anders dan geestelijk verbinden. De Nederlandse taal is en blijft moeilijk.
Akwasi vond het erg dat hij als jongetje door zijn juf Aquarium genoemd werd. "Want de hele klas lachte erom", jankt deze Afrikaanse opruier decennia later. De juf zal het ongetwijfeld gekscherend bedoeld hebben, maar als je als Akwasi en zijn gelijkgestemden alles vertaalt in racisme en discriminatie (zoals heel veel rasgenoten van hem dat helaas doen), dan maak je er een groot punt van. Zelf heb ik ook vaak mee gelachen om de grappen en grollen die over mij gemaakt werden. Ik maakte ze ook over mezelf. Dan deed ik alsof in nauwelijks de taal sprak of als ik iets doms gedaan had reageerde met : "Dat krijg je als je ooit met kralen uit een boom gelokt bent." Haha!
Toen Akwasi geconfronteerd werd met zijn eigen hypocrisie, was dat natuurlijk ook weer niet goed. Want ook de waarheid valt dan onder racisme. Opzouten met die gast! En laat hem zijn volgers maar meenemen.