vrijdag 27 december 2019

Ze doen maar

Soms lukt het bezwaarmakers om de overheid af te stoppen. Zoals over milieukwesties. Vaak gaat het om het bestrijden van rapporten die de plannen van overheden moeten onderbouwen. Veel van die rapporten deugen niet, omdat ze conform de wens van de opdrachtgever opgesteld zijn. Ook het bijbehorende onderzoek lijkt vaak nergens naar. Veel rapporten worden naar het doel toegeschreven. Daartoe zijn bepaalde bureaus graag bereid, want geld is geld en vervolgopdrachten zijn ook niet onbelangrijk.
Of het nu om het afschieten van wild in de Oostvaardersplassen gaat of het vliegveld in Lelystad of wat dan ook. Om die reden wantrouw ik overheden wanneer zij met rapporten aankomen kakken. Ze doen maar. Sommige politici vinden dat rechters die uitspraken doen in dergelijke zaken, zich niet met de politiek mogen bemoeien. Nou, gelukkig wel. Anders zou de politiek de democratie en de rechtsstaat allang opzij geschoven hebben en doen waar ze zelf zin in hebben. Veel politici behoren nu eenmaal tot het slag witte boorden criminelen.
De Provincie Flevoland heeft Staatsbosbeheer opdracht gegeven de dieren in de OOstvaardersplassen deze winter bij te voeren 'als dat nodig is '. Het laatste betekent dat die arme beeste nog steeds afhankelijk blijven van de hobbyisten van SB. Al met al raar dat deze opdracht nu wel komt, terwijl er al veel dieren afgemaakt zijn. De laatste tijd hor en lees ik veel geluiden vanuit de Provincie die nogal laat zijn. Ten tijde van de overbevolking in de OVP heerste er een hoge mate van ontkenning. Nu is er opeens een soort van realisme.