vrijdag 6 december 2019

Misdaadvriendjes

Net zoals de maffiavriendjes zijn er in de Nederlandse advocatuur ook terreurvriendjes en allerlei anderen, die vriendjes zijn met rotte appels. Ik wist eerst niet beter, dan dat een advocaat de rechtsgang bewaakte voor zijn cliënt. Maar die houding is in de loop der tijd veranderd in het hoe dan ook winnen van een zaak. En dus roept zo'n advocaat allerlei idioterie over de balie. Een advocaat adviseerde een tiener gebruik te maken van zijn zwijgrecht in een moordzaak. En dan zijn er nog de vele zedenzaken, waar advocaten van daders de schuld graag bij hun slachtoffers leggen.
Opvallend is telkens weer dat criminelen dure advocaten kunnen betalen. En waarvan? Van op criminele wijze verkregen geld. Dus ja, dan ben je voor mij als advocaat medeplichtig aan witwassen. Criminelen zouden enkel een pro deo advocaat toegewezen mogen krijgen. Dat zou niet alleen 'schoner', maar ook veel rechtvaardiger zijn.
Dat een land advocaten van terreurverdachten weert, begrijp ik dus wel. Net zoals dat in de criminele en terreur wereld advocaten als handlangers beschouwd worden. Doodgewoon omdat ze niet onpartijdig zijn, maar het opnemen voor hun cliënten.