zaterdag 21 december 2019

Nord Stream 2 onder druk?

Een belangrijke speler in de aanleg van de gaspijplijn van Rusland naar Duitsland heeft afgehaakt. Het laffe bedrijf Allseas heeft zich laten chanteren door een pas aangenomen Amerikaanse wet, die sancties oplegt aan bedrijven die meewerken aan de aanleg van de gasleiding. Ook hier is weer te zien, dat geld een veel grotere rol speelt dan het geweten. Eerder had Trump Europa gas aangeboden. Maar geen enkel land is op het aanbod ingegaan. Gelukkig maar.
Ik vind het jammer dat elke poging tot samenwerking met Rusland getorpedeerd wordt en dat chantagemiddelen daarbij ingezet worden. De keus tussen weer een Koude Oorlog en een ontspannen samenleving in Europa lijkt mij niet moeilijk. De Amerikanen hebben van meet af aan gesteld, dat West Europa wat energievoorziening niet afhankelijk moet zijn  / worden van Rusland. Amerika probeerde zelf gas te leveren aan Europa, of wel aan Europa te verdienen en het afhankelijk te maken van de US. Het feit dat ook Oekraïne nadelen zal ondervinden van de nieuwe gasleiding speelt daarbij ook een grote rol. Oekraïne moet immers bij de EU getrokken worden en zal een fors deel van de inkomsten als gevolg van de huidige pijpleiding gaan verliezen. Ik ben benieuwd hoe Duitsland als ontvangend gasstation hierop gaat reageren. In Duitsland heeft men groots ingezet op het gebruik van aardgas. De kwestie zal aantonen in hoeverre Europa afstand zal gaan nemen van de Amerikaanse hegemonie. Hopelijk zal een andere partij de rol van het laffe Allseas overnemen. Desnoods een partij die louter ingezet wordt voor de gasleiding. Nord Stream 2 is bijna klaar. Alleen de discussie niet.
Ps. Rusland gaat nog 5 jaar via Oekraïne gas aan Europa leveren. DUs men heeft nog de tijd om Nord Stream 2 af te maken.