dinsdag 24 december 2019

Kerstmiddag

Vanmiddag heb ik de afvoer van de keuken weer los gemaakt. Het meeste werk betrof het leegmaken van de onderkast. Wat een spullen hebben we daar! Daarna de legplank eruit en dan de achterwand. Pas dan was de afvoerpijp zichtbaar. De pijp zit in een rubberen mof gestoken en is zodoende gemakkelijk te verwijderen.
In het voorjaar hebben we die klus al eerder gedaan. Toen bleek de afvoer ter hoogte van de aansluiting op de hoofdpijp zo goed als verstopt. Die verstopping hebben we toen weten te verwijderen met zo'n lange spiraal, een ontstopper. Ik toen ook speciale korrels gebruikt om de pijp inwendig te ontdoen van aanslag. Na die ingreep liep het water zeer snel weg.
De laatste tijd verdween het water alsmaar trager. Als de gootsteen (die overigens van roestvrij staal is) leef was, hoorden we nog een tijdje borrelende geluiden. Ik heb de procedure weer herhaald. En weer voelde ik weerstand bij de aansluiting van de 40 mm buis op de grote 110 of 125 (weet ik niet) buis. Maar goed, het afvalwater kan weer vrijelijk wegstromen. Ik denk dat bij de aansluiting op de grote afvoer iets zit, wat vuil vangt. Een ruw stukje pvc (van het zagen?) of lijmresten. Ik heb ook het idee dat de aansluiting een 90 graden bocht is en geen 45. Zo'n hoekige verbinding leidt ook vaak tot problemen.
Ik moest wel een nieuwe rubberen ring kopen voor de stop op de zwanenhals / het syphon. Bij de kassa van de bouwmarkt, kwam een lomperik even tegen de medewerkster tekeer gaan. "Wat een klote zaak!", schreeuwde hij, "Jullie hebben hier ook helemaal niks!" Ik zei op nogal dwingende toon : "Mag ik er even bij, meneer?", want ik wilde pinnen. Het heerschap beende mopperend de zaak uit. Ik zei tegen de medewerkster : "En dat vlak voor kerstmis." Ik hoefde haar niet op te beuren, want ze zei dat ze erger gewend is. "Klanten worden alsmaar grover", zei ze. Ook op kerstmiddag.