maandag 30 december 2019

Fenna en vuurwerk

Vandaag is Fenna jarig. Ze is 8 jaar geworden. Het wordt zoals gewoonlijk voor haar geen leuke dag, vanwege het vuurwerk. Als pup was ze eraan gewend. Totdat op zeer korte afstand een paar jongens een vuurwerkbom afstaken. Sindsdien is ze bang als ze knallende geluiden hoort. We hebben een tijd geprobeerd haar er vanaf te helpen, maar dat is geen succes geworden. Ze moet deze periode zien uit te zingen.
Nog even en dan worden de behaalde positieve effecten op ons milieu van het jaar 2019 volledig weggeknald. Uithuilen en opnieuw beginnen. Wat dat betreft komt het mij vreemd over, dat het afsteken van vuurwerk nog niet verboden is. Men maakt zich liever druk over Zwarte Piet.
Ook in andere situaties zie ik een erg vreemd beleid ten aanzien van het milieu. Wie de regels van de fijnstof enz. handhaaft, zal tot de conclusie moeten komen, dat met name in en om de Randstad en andere grote steden en verkeersaders nauwelijks verkeer toegelaten zou mogen worden. Maar zolang het RIVM aangestuurd wordt door de overheid, zal er weinig gebeuren tegen de vieze lucht. Men maakt zich druk over de open haarden en houtkachels, maar een biomassacentrale is geen probleem. Misschien zijn daarvoor ook processen nodig, om de overheid ertoe te dwingen consequenter (en vooral geloofwaardiger) te zijn in haar beleid. Ik verwacht trouwens meer rechtszaken op het gebied van het milieu. De overheid kiest voor elektrisch rijden en wil andere schone brandstoffen en/of maatregelen niet toelaten. Men sluit ook bewust de VOC ogen voor de manier waarop de benodigde grondstoffen voor elektrisch rijden worden verkregen. Er is nog heel veel te verbeteren. En ja, we zijn met onszelf begonnen.