vrijdag 13 december 2019

Over handen

Een van de bijzonderheden is dat ik aanrakingen scherper ervaar dan gemiddeld. Misschien is het daarom, dat ik nog van veel mensen die ik heb ontmoet me ook hun handdruk kan herinneren. Ik bedoel het volgende. Als ik aan een bepaald iemand terugdenk, dan kan ik de hand van die persoon weer in mijn hand voelen. Het klinkt wat raar, maar soms houd ik zo'n hand in gedachte maar even goed vast. Van bepaalde mensen kan ik zelfs verschillende handen weer voelen. De gezonde hand en de hand toen de persoon ziek was. Of de jonge en de oudere hand. Gek hè?
Zo kan ik ook mamma's hand voelen, die door mijn haren strijkt. Zoals ze dat soms deed toen ik nog een kind was. Maar ik herinner me ook haar hand op oudere leeftijd. Ik heb het hier over warme handen. Handen van mensen die mij dierbaar zijn. De koude herinner ik me niet. Een paar keer heb ik zelfs een hand geweigerd. Omdat ie al van een afstand koud aanvoelde. Het is me ook gebeurd, dat een warme hand opeens koud aanvoelde. Dan was er iets aan de hand, waarvan ik op dat moment geen weet had.
Ik ben een keer op zoek gegaan naar dit vreemde verschijnsel van herinneren of her-voelen. Maar ik heb er tot op heden niets over kunnen terugvinden.