zaterdag 5 oktober 2019

Wel of niet in beeld?

Toen ik vanwege overlast een camera aan de woning wilde installeren, ging ik op zoek naar de regelgeving op dat gebied. Ik kreeg te horen dat er enkel beelden gemaakt mochten worden van ons eigen grondgebied. Zo niet, dan kwam de privacywetgeving in beeld. Eh... Ik heb me daaraan grotendeels (!) gehouden.
Toch lees ik geregeld oproepen van de politie aan burgers, waarin om camerabeelden gevraagd wordt. Dit om criminelen op te sporen. Ik vraag me dan af in hoeverre dat soort beelden legaal verkregen informatie is. Wat ook vreemd is, is dat men mug shots van gezochte verdachten zonder zwarte balkjes toont, maar zodra ze opgepakt zijn komt het zwarte balkje erop. Men is hier zo sterk gefocust op privacy, dat zelfs de criminelen daarvan mogen profiteren. Wat mij ook bevreemd is dat zeer oude opnames van verkeersdelicten jaren later op de tv verschijnen. Soms zelfs met bedrijfsnamen in beeld.
De camera's boven en langs de wegen mogen ook niet voor alles gebruikt worden. In veel gevallen ook niet voor de bestrijding van de criminaliteit. Logisch dat de criminaliteit hier schrikbarend groeit. Ook criminelen worden beschermd.