dinsdag 29 oktober 2019

Oude glorie gesloopt

...met een hogere opbouw.
Vandaag heb ik met wat pijn in mijn hart afscheid genomen van een zeer oude bekende : mijn lasapparaat. Ik heb dat ding ergens in de jaren 80 in Schoonhoven gekocht. Ik heb er een hulpframe meegebakken van hoekprofiel om een kleine aanhangwagen te verhogen (foto). Dat wagentje was slechts 30 cm hoog en ongeveer 1,20 meter bij 1,00 meter. Ik heb dat ding ooit ergens in Utrecht gekocht dankzij een advertentie in de ViaVia. Ken je dat gele blad nog? Dat was de papieren versie van Marktplaats.
Omdat ik geen auto met trekhaak had (dom hè?) heb ik van een collega zijn Opel Rekord station geleend. Wat denk je? Ik kon dat wagentje zo achterin de bak schuiven, nadat ik de wieltjes had gedemonteerd! Haha. Dat karretje heeft wel zijn geld opgebracht, want er is van alles en nog wat in en op vervoerd en uiteraard voor menige kampeervakantie ingezet. De kids gebruikten het bakkie als speelhuis. Er zat namelijk ook een deksel op (op de foto tegen het hek gezet) en de achterkant kon eruit getild worden.
Maar goed, vandaar dus dat lasapparaat. Het is al weer een tijd geleden toen ik met dat ouwe ding wat wilde lassen. Maar toen ik de schakelaar omzette, ging het licht uit. Letterlijk. Het was ook doodstil, want de radio deed het ook niet meer. Ik heb na het omzetten van de aardlekschakelaar nog een poging gewaagd, maar helaas met hetzelfde resultaat. Na bijna 40 jaar trouwe dienst als plak- en bakapparaat heb ik hem vandaag gesloopt. Ik heb het binnenwerk nog gecontroleerd, maar mij viel niets bijzonders op. Dus ging ik verder met het demonteren. Ach het was weer eens wat anders dan zo'n cv ketel. Omdat het in feite een trafo is met twee grote spoelen, zat er veel koper(draad) in.