zaterdag 19 oktober 2019

Een nieuwe buitenlamp

gouwe ouwe
De bewoonster van de kapotte buitenlamp (de behuizing viel bijna uiteen en de spaarlamp zelf zat zo muurvast, dat ik het glas van de fitting draaide) heeft gisteren een nieuwe buitenlamp gekocht. Dat kwam ze toen gelijk even melden. Ik had haar namelijk beloofd de nieuwe lamp voor haar te monteren. De nieuwe is iets geavanceerder en is uitgevoerd met een sensor voor duisternis en beweging. Ergo, ze hoeft niet meer de lamp handmatig aan te doen als het donker wordt en voor het slapen weer uit te schakelen. Ze is nogal vergeetachtig aan het worden, dus weer een zorg minder.
Vanmorgen, na het ontbijt, ben ik aan de slag gegaan. Ik heb wat gereedschap in een koffer en een grote kabelhaspel op de steekkar gedaan en ben naar het adres gelopen. Daar aangekomen werd ik blij verwelkomd door de bewoonster. Ik vroeg haar of zij de lamp uitgeschakeld heeft. Ze aarzelde even en zei toen : "Ja". Omdat ik liever niet geconfronteerd wilde worden met rechtop staande haren en als het even kan 90 jaar wil worden, vroeg ik haar mij even de aansluiting in huis te laten zien. Samen gingen we haar slaapkamer in. Daar kon ik zelf zien, dat de stekker er inderdaad uit was.
kaduuk
Het demonteren van de oude lamp was zo gebeurd. Een snelle blik in de handleiding van de nieuwe deed mij geen nieuws ontdekken. De kabeltjes en de aansluitingen op het kroonsteentje waren alle van een lettercode voorzien. Een kind kan de was doen.
Natuurlijk moest ik een paar nieuwe gaten boren voor de grondplaat waarop de lamp bevestigd moest worden. In de voedingskabel was een knoop gelegd, om te voorkomen dat ie naar binnen getrokken zou worden. Die knoop moest eruit, wat zoveel ruimte was er in de nieuwe lamp niet beschikbaar. Ik heb ter vervanging een klemmetje om de kabel geschroefd. Het plaatsen van de lamp op het grondplaatje aan de muur was een heel gedoe. De beide boutjes links en rechts staken nog maar net boven het deksel uit. Het lukte me wel de rechter erop te draaien, maar de linker toonde te weinig schroefdraad. Ik ben daar een tijdje mee bezig geweest. Ook omdat ik een van de pikzwarte ienemini dopmoertjes liet vallen..... Ik heb een tijdje daar op mijn knieën gelegen, zoekend naar iets zwarts. Gelukkig vond ik het terug. Uiteindelijk lukte het me wat meer schroefdraad vrij te maken, zodat ik ook het linker moertje erop kon draaien.
nieuw!
Onder de lamp hing een plantenbakje. Omdat de sensor aan de onderkant van de buitenlamp zit, werd de werking door het plantenbakje beperkt. Van het een komt het ander. Dus ook het bakje moest verplaatst worden. Toen ik mijn inspanningen gereed meldde, het begon te regenen, was de bewoonster zo blij als een kind. Dit kind was ook erg blij en ging tevreden weer huiswaarts.