woensdag 16 oktober 2019

1+1=2

De uitkomst van veel situaties is voorspelbaar. Ook dat is een kwestie van het boerenverstand gebruiken. Zo voorspelden we een keer aan buren van ons, dat de pup die ze hadden aangeschaft binnen een jaar weg moet. Met als reden "hij is vals". Die voorspelling was gebaseerd op de manier waarop zij meenden de jonge hond te moeten opvoeden. Ze traden niet op als baasjes en lieten het hondje geleidelijk toe de baas te worden. De jonge hond verdween vrij snel naar een asiel. Omdat ie vals (lees : dominant) was geworden.
Soortgelijke situatie doet zich voor bij de opvoeding van een bepaald kind. De manier waarop dit gebeurt of nagelaten wordt, voorspelt al vroeg hoe het kind zich zal ontwikkelen.
Het schreeuwt de hele buurt bij elkaar en breekt de boel af, omdat mamma naar haar moet komen. En ja, mamma gaat ook naar haar schreeuwende drammende kind toe. Het kind kent weinig fatsoen en vindt dat iedereen met haar rekening moet houden. Nog even en het kind is thuis en op school niet meer te handhaven. Maar dat voorspelden we al 5 jaar geleden. Zonde, want als het normaal (leidinggevende ouders met een voorbeeldfunctie) opgevoed zou worden, zou er niets aan het handje zijn. En mocht bepaalde kennis en/of vaardigheden ontbreken, dan kan je als ouders zijnde een cursus volgen.