maandag 7 oktober 2019

Nato alfabet

"Hier Whisky India Lima Lima Echo Mike". Ach ja, het NATO alfabet heb ik nog lang gebruikt na mijn militaire diensttijd. Ik stond in de YP408 naast de radioman en ik luisterde vaak naar datgene wat hij door het 'lulijzer'(zo heette de microfoon) riep. Trouwens het leuke van de radioverbinding was, dat je allerlei ongein kon ventileren, zonder dat men kon achterhalen uit welke wagen dat kwam. Dat was dus vaak lachen. Als we dan de kapitein of luitenant over de radio hoorden roepen : "Rijdend uitstijgen! Nu!!" hield de radioman het lulijzer omhoog en open en riepen wij : "Bekijk het maar!"  gevolgd door toch maar uit de bak springen. Gevolg was wel dat er radiostilte werd geëist.
Ik heb trouwens aan die tijd meer raar gedrag overgehouden. Toen de kids pas konden lopen en ze nog aan mijn hand meeliepen, gaf ik nog commando's. Dat deed ik ook bij onze eerste honden. "Voorwaarts, mars!" en "Halt! En sta stil". Dus nog 3 stappen voordat je echt stilstaat. Een ander verschijnsel was het groeten. Niet helemaal in de houding en saluerend, maar even met de vinger tegen het hoofd. Nee, niet het voorhoofd, maar tegen de zijkant.
Als ik loop, dan gaat het nog steeds in looppas. Ik betrap mezelf erop, dat ik ook nog geregeld  "Links, links, links, 2-3-4, links..." in gedachte loop te tellen. Ik ben dus gewoon geïndoctrineerd in die periode. Het NATO alfabet heeft inmiddels afgedaan. Ik ben weer ingeburgerd.

"Met de garoeten van Whisky India Lima Lima Echo Mike. Over en sluiten maar!"