maandag 14 oktober 2019

Gebrek aan boerenverstand

Een aantal financieel deskundigen heeft bezwaar aangetekend tegen de manier waarop de regering en de maatschappijen met ons pensioenen meent te moeten omgaan. Zij stellen dat de rente weliswaar erg laag is, maar dat via (verantwoord) beleggen nog veel winst te behalen valt. Om die reden beschouwen zij de voorgenomen maatregelen in de zin van korten onnodig. Ik ben blij dat er nu ook deskundigen zijn, die dat publiekelijk kenbaar maken. Al duurde het even. Ik mag dan een leek zijn, maar met een gezond boerenverstand kom ik ook een eind. Een plus een is nog steeds twee.
Hoewel Trump al een jaar geleden aankondigde de US troepen uit Syrië te zullen terugtrekken, is men in de EU nu pas wakker geworden. Er wordt in mijn beleving gereageerd alsof men verrast is door een Amerikaanse 'overval'. De EU heeft een jaar de tijd gehad om zich te beraden op deze situatie. Dat geldt trouwens ook voor de deal met Turkije over de opvang van vluchtelingen. Een helder denkend iemand met enige kennis van de Turkse mentaliteit, kon op z'n vingers natellen dat deze regeling door Erdogan ook als chantagemiddel ingezet zou kunnen worden.
op weg naar het provinciehuis
Men wil de veestapel halveren, maar het probleem van de vervuiling wordt er vanwege de import enkel erger van. Komt bij dat onze boeren een zeer strenge regels gebonden zijn, terwijl in andere landen dat niet het geval is. Laat de boeren gewoon met rust en kom met een geloofwaardig en door velen gedragen milieubeleid. De grootste vervuilers zijn de industrie, de lucht- en de scheepvaart. Naar de productie en het gebruik van elektrische voertuigen wordt helaas nauwelijks kritisch gekeken v.w.b. de directe en indirecte schade aan het milieu. Ik betwijfel of het wel zoveel verschil maakt of men fossiele brandstof of elektriciteit als energiebron gebruikt.
Dat wolven niet alleen doden om te vreten is mij met mijn boerenverstand ook al jaren bekend. Toch zijn er (zichzelf benoemde?) deskundigen die volhouden, dat wolven niet zomaar doden. Haha. Die beesten zijn net als honden en katten. Ze hebben een jachtinstinct en jagen dus. Ook al hebben ze genoeg gevreten. Dan blijft het bij het doden en uit elkaar trekken van hun prooi. Onze kater Tom en Fenna hebben dat al vaak laten zien. Die krijgen genoeg te eten, maar jagen nog steeds als ze de kans krijgen. Het is nog niet zo lang geleden dat via dna onderzoek aangetoond werd, dat een en dezelfde wolf in een dag meer dan 20 schapen heeft doodgebeten. Van mij mogen wolven die een bedreiging vormen net als zwijnen afgeschoten worden. Het is beste oplossing.