maandag 14 oktober 2019

Even over de markt

Op de maandagochtend is in Kampen een markt. Geen grote, maar wel eentje waar men op z'n gemak kan rondkijken. Geen drommen publiek, zoals in de grote steden vaak het geval is. Vanmorgen zijn we daar even een kijkje gaan nemen. In Kampen zelf was er nog ruimte genoeg om te parkeren. We maakten een reisplan, want we wilden ook nog 2 zakken met kleding (dank je wel!!) naar de loods brengen en iets in Dronten ophalen. Vanaf de parkeerplaats liepen we binnen een paar minuten de markt op. Het was weer vrij rustig. Het zonnetje deed verwoede pogingen door te breken, wat een halfuur later lukte. Het was gelijk een stuk aangenamer, ondanks dat de temperatuur al redelijk was. Ik droeg over mijn trui een bodywarmer, maar de laatste bleek overbodig te zijn geworden. We hebben nog even door de winkelstraten gekuierd, wat boodschappen gedaan en ergens een kop koffie gedronken. In de etalage van een winkel met brocante spullen viel mij een zinken 'wasteil' op. Blijkbaar is de uitbater niet op de hoogte van het fenomeen wecken. Ik herkende de 'teil' direct. Het deksel met twee handvatten en een gat in het midden (voor de thermometer) maakte de weckketel compleet. Ik miste nog op het prijskaartje de opmerking "Het deksel heeft een gat (sorry!)". Haha.
Mijn moeder gebruikte ook zo'n ketel om met name fruit in te maken. Ik zie de potten met oranje elastiek nog z in het hete water staan. De lange thermometer had een rode kwikkolom. Veel kennis verdwijnt langzamerhand; dus is een weckketel een wasteil geworden. Ook als je in oude spullen handelt, moet je wat kennis van zaken hebben. Al is het soms fijn wanneer die er niet is, want de prijs is dan vaak lager. Nee, ik zag geen Rembrandt of Van Gogh liggen met een kaartje erop met de tekst : Schilderijtje €10,- . Haha!
We zijn na de koffie terug gewandeld naar de auto.
Op de terugweg zijn we via de vooraf geplande route gereden om via de loods en een ander adresje weer thuis te geraken. Keurig op tijd, want een half uur later begon het te regenen. Het was een gezellige start van weer een nieuwe week.